středa 13. ledna 2010

Djerba - opravdu začátek sezóny

Naše dovolená na Djerbě byla rozhodnutím okamžiku, kdy jsme za výlohou uviděli poslední momenty se super cenou... :o)



Domluvit dovolenou v zaměstnání, popřemýšlet o tom, co ještě "nutně" potřebujeme, zjistit na netu informace o počasí, protože letíme na samém začátku sezóny, rychle sbalit kufry, na nic nezapomenout - a během hodiny si vyřídit pas na půl roku, když zjistíte, že váš tak nějak najednou neplatí- to vše za několik hodin.
( Podobný úvod bych mohla napsat k minulé cestě na Djerbu vloni v dubnu, takže obě naše cesty se pokusím shrnout do jednoho cestopisu...lépe řečeno, shrnu zkušenosti a zážitky...)
Den 1.
Na letiště jsme obvykle přijeli autem, které jsme zaparkovali za značnou sumu na parkovišti, letos jsme zvolili variantu hromadné dopravy ( ono totiž přiletět z dovolené a 4 hodiny řídit taky není žádný med :o)). Do Prahy jsme přijeli vlakem a využili úžasný spoj oh hlavního nádraží přímo na letiště. Autobus jezdí co půl hodiny a je to cesta opravdu pohodlná. Jediná výtka: značení... musíte se dojít zeptat na informace, aby jste zjistili odkud autobus odjíždí - myslím, že pár infotabulí umístěných u východu z nástupiště by nebylo na škodu.
Odbavení na letišti bylo bez chybičky , kluci nadšení z letadel a pojízdného chodníku, let s ČA rovněž super ( jak já doufám, že je neprodáme! ). Jsem vášnivá a špatná fotografka čehokoli, fotky z letadla miluju...ale! Čtyřletho syna jsem posadila k okénku s tím, že budu fotit přes něj - špatná to představa - patrně se mu takové výšky nelíbily, po pár minutách letu stáhl okénko a nedal si říct... :o)



Přistáli jsme hladce na místním letišti Zarzis, autobusem se dopravili asi 50m k letištní hale a po přivítání delegáta autobusem k hotelu. My letos zvolili hotel Djerba Sun Club - důvodem byla strava All inclusive , která mě lákala zejména kvůli nápojům. S polopenzí jsou nápoje jen ke snídani a pak buď platíte - docela dost - nebo nosíte lahve vody z místních obchůdků - což vám ale delegát znepříjemní slovy, že toto v hotelu neradi vidí.Takže letos uvidíme...
Přiletěli jsme kolem osmé hodiny večer, takže do tmy a docela nás překvapil velice silný astudený vítr. Mělo to však jednu výhodu - zimní bundy jsme nemuseli sundávat a tahat v náručí :o).
Po příjezdu do hotelu jsme byli příjemně přivítáni a ihned odveleni k večeři v hotelové restauraci. Nemusím jistě popisovat široký sortiment jídel a salátů a zákusků a pečiva a omáček a... jen budu konstatovat, že v tomto hotelu vaří skvěle, takové zeleninové saláty jako tady jsem opravdu ještě nejedla - vše naprosto čerstvé, chuť výborná ...
První přecpání se -( no přece toho ochutnáme víc, že?) a odchod na pokoj. Opět milé překvapení, pokoj pro 2 dospělé a 2 děti je doslova obrovský - čistý a příjemný. Kufry skončily na podlaze a nás čekala první procházka alespoň k bazénům v hotelové zahradě - k moři půjdem s ohledem na děti až za světla. Osvětlená zákoutí zahrady nás přivítala velice příjemně a my se začali těšit na další den. Krásné sny rodinko...



Den 2.
Budíček a cesta na snídani - obvyklé ráno na takové dovolené... :o) Kuchyně opět nezklamala , synovi zachutnaly francouzské bagety a piškotová bábovka, my dospělejší klasicky vejce s opečenou slaninou a spousta spousta zeleniny, čaj, džus, káva - no, začínám mít obavu z váhového přírůstku... :o)
Po snídani procházka rozlehlými zahradami k moři... ve vodě nikdo není, opět máme na sobě tričko a zimní bundu, syn čepici na hlavě...Na rozdíl od naší vlasti, tady ale svítí sluníčko a nebýt toho vichru, je docela teplo...
Procházka po okolí hotelu, obdivujeme typické modré dveře a malé domky, nakukujeme do místních obchůdků plných všeho ... jen nakukujeme, protože smlouvání není naše parketa a máme raděj obchody s fixními cenami. Tam se nesmlouvá a ceny jsou opravdu přijatelné. Díky za ně...
Oběd - bez komentáře - opět skvělé
Zimní bundy měníme za větrovky a zkoumáme hotel. Dětský klub a hřiště, krytý bazén, bar na dřevěném ostrůvku nad bazénem, herna s kulečníkem, společenská místnost, animace, programy zájezdů a výletů na nástěnce a schůzka s delegátem, po které následuje procházka - tentokrát na druhou stranu od hotelu.
Čas na večeři? Toto ale letí...



Den 3.
Dobu mezi snídaní a obědem si krátíme v dětském klubu a další malou procházkou po okolí, při které vymýšlíme náš soukromý výlet do Houmt Souku - hlavního města ostrova.
Po obědě: Před hotelem si bereme místní taxi, kterým odjíždíme směr Houmt Souk. Ceny taxi jsou zde opravdu směšné, taxikáři vstřícní a nestane se, že vás někdo "natáhne". Houmt Souk získalo své jméno podle často se konajících trhů, které zde opravdu stojí za zhlédnutí. zajímavý je tzv. Lybijský trh, kde na stovkách metrů čtverečních můžete přehrabovat obrovské hromady oděvů ze second handu.
další zajímavostí je místní výrobna koberců, kam se dostanete, když do města pojedete s průvodcem. Exkurse je velice zajímavá, dokonce si tkaní koberce sami zkusíte - ženě, která s vámi tká doporučuji poté věnovat malý bakšiš - je to opravdu velice zažitý místní zvyk - "spropitné" se dává téměř za vše.
V centru Houmt Souku si dáváme místní silný mátový čaj s mandlemi - někomu chutná, někomu ne, já se stala jeho fanouškem. Obdivujeme pomerančovníky a pozorujeme místní městký ruch.
Navštěvujeme pevnost Bordj El Kebir - je to stará arabská pevnost z XV. století. Byla postavena za vlády emira Abi Fares al-Hafsi (dynastie Hafsidů). Slavný korzár Dragut odsud v roce 1560 vytlačil spanělské nájezdníky. Z hradeb pevnosti se vám otevře krásný výhled na moře, přístav a 9m vysoký obelisk.
V Houmt Souku je toho k vidění daleko více, my si návštěvu ostatních zajímavostí nechali "na příště". :o)
Návrat do hotelu, večeře...
Naše návštěva krytého bazénu, kde je voda teplá jako ve vaně - opravdu nepřeháním... Nádhera! Nádhera, po které se dobře usíná...


Den 4.
Oteplilo se a my chodíme jako v létě - tričko, kraťasy - vítr pořád pofukuje, ale není to nic hrozného... Do venkovního bazénu se odvážil první host - po pořádném aplausu se i on přesouvá zahřát do teplé vody krytého bazénu.
Využíváme krásného počasí a celý den lenošíme v prostorách hotelu, u bazénu popíjíme (výhoda all ) chlazené džusy, čteme, hrajeme hry...
Malá procházka na pláž a kousek po pláži nikomu neublíží, jdeme na ni!




Den 5.
Dopoledne jen tak okolo bazénu a na dětském hřišti, po obědě volíme taxi a výlet na krokodýlí farmu v rozsáhlém turistickém komplexu Djerba Explore.
Areál se skládá ze tří hlavních částí - muzeum islámského umění, heritage a krokodýlí farma a zaujímá plochiu 120 000 m2.
Návštěvu komplexu Djerba Explore rozhodně nemůžete vynechat. Nebudu prozrazovat co všechno zde uvidíte, opravdu to stojí za to, užije si celá rodina.
Večer klasicky v bazénu, poté volíme návštěvu klubu a bavíme se u animačního programu.trošku nám tu chybí český delegát, který by i v začátku sezóny vtáhnul do děje české turisty - ne všichni ( zejména starší a děti) umí anglicky popř.francouzsky...



Den 6.
Vlastně poslední celý den naší dovolené jsme se rozhodli věnovat klukům a jejich vytouženému zážitku - projížďce na velbloudovi. Objednali jsme jim půlhodinovou jízdu, zaplatili a šli... Velbloud se choval docela mírně, průvodce na něj usadil kluky a vydali se na cestu. Já byla odhodlaná následovat je, ale po manželově domluvě, jsem svolila nechat je na tu chvilku samotné - aby si zvykali - a čekat na jejich návrat u hotelu.
Nebylo mi příjemné, když zmizeli někam za obzorem a já je ztratila z očí, mé obavy ale byly zbytečné, přesně po 30 minutách se objevili na cestě - spokojení po exotickém zážitku.
Večer opět krytý teplý bazén a procházka do blízkého okolí, poslední večeře...



Den 7.
Kluci v bazénu, já balím kufry, oběd, chvilka lenošení a přesun na recepci, kde trávíme odpoledne hraním karet a vyhlížením autobusu, kterým odjedeme na letiště.
Snad se nám ani domů nechce...
Doporučení navíc ( zážitky z loňské dovolené )
V roce 2008 jsme na Djerbě byli v dubnu - zážitky byly téměř stejné jako letos, jen jsme navíc absolvovali pěší výlet do 4km vzdáleného města Midoun. Podobnou pěší cestu doporučuji - všimnete si mnohem více detailů než z okénka auta, vtáhne vás atmosféra místního života. Navštívili jsme berberskou restauraci, ochutnali místní jídla a v pohodě a bez jakýchkoli potíží přežili... :o)
Poprve jsme byli ubytováni v hotelu Ksar Djerba, letos v hotelu Sunny Club - já jsem byla na obou místech velice spokojená. Z jídla nám nikomu zle nebylo, úklid v obou hotelích probíhal každodenně - i když tady vyzdvihnu hotel Sunny Club, kde byla čistota vzorná.
Na recenzích se setkávám i s mnoha zápornými ohlasy, ale my v hotelu zase tolik času netrávíme, hodně se snažíme poznat a prožít. Při jedné procházce po pláži kolem hotelu s pěti hvězdičkami jsme si všimla, jak hotelový personál běhá kolem hostů na pláži a příkrývá je při každém fouknutí větru... upřímně - takový zájem by mi až vadil.
Ten kdo chce luxus a nadstandard by měl vědět, že musí zvolit více hvězdiček a taky více zaplatí. Výbět hotelů všech kategorií je dostačující.My jsme na Djerbě spokojeni po všech stránkách a velice rádi se sem ještě vrátíme.
Celodenní okruh ostrovem
Výlet, kdy uvidíte téměř vše podstatné... Výjezd od hotelu brzy ráno po snídani a první autobusovou zastávkou se stává římská cesta - spojnice Djerby s pevninou. Podél mostu vede vodovodní potrubí, jediný zdroj pitné vody pro celou Djerbu. Je zde romantický pohled na spoustu rybářských člunů na moři, vychutnáváte si časné ráno. :o)
Cets pokračuje do keramické vesničky Guellala , která je brána za královnu hrnčířského řemesla. Již při příjezdu k vesnici narážíte na zajímavé keramické výtvory místních řemeslníků, návštěva hrnčířské dílny s ukázkou práce je velice poučná... Hrnčířský kruj je poháněn zásadně bez energie - tudíž bosýma nohama řemeslníka. zakoupit si zde můžete typické suvenýry a dárečky pro příbuzné.
Musee du patrimoine
Muzeum postavené na nejvyšším vrchilu Djerby ve výšce 52 m.n.m.. V tomto komplexu uvidíte výjevy ze života na ostrově - něco jako voskové figuríny v typických krojích a pozicích, můžete zde vyzkoušet oblékání jednoho z takových krojů ( zarazilo mě, jak jsou látky těžké ) a zakoupit si originální kaligrafický list...
Houmt Souk
popsán výše
Djerba Explor
rovněž viz výše
Informace o Djerbě si můžeme dohledat na mnoha internetových stránkách, já ale doporučuji zkusit na vlastní kůži. Užijí si tu příznivci cyklistiky - téměř u každého hotelu si můžete půjčit kola a projet Djerbu, která má rozlohu 520km2 - na šířku kolem 20 km, není tak náročné.
Turisté si také přijdou na své a ti, kteří tvrdí, že pro ně neí lenošení na pláži si mohou vybrat z tolika aktivit, že jim týden bude připadat velice krátká doba.

Žádné komentáře: